Kategorije
Marčana Prerađivačka industrija

Stancija Kumparička: Zanatski kozji sir

Obitelj Winkler obnovila je stanciju Kumparička i pretvorila ju u organsku farmu koza i siranu. Njihovi sirevi specifičnog su izgleda koji se mogu naći i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Bili smo u Krnici kraj Marčane, odnosno u Cokunima gdje se nalazi stancija Kumparička. Nekada zapuštena stancija koju su Aleš i njegova obitelj pretvorili u organsku farmu koza te siranu zanatskog sira.

U Istri živim već 12 godina. Pokrenuo sam farmu koza koje pasu 250 hektara na istočnoj strani Istre. Ovo područje idealno je za ekstenzivni uzgoj koza jer na pašnjacima raste preko 180 različitih vrsta mediteranskih biljaka. 

Pravimo ekološke proizvode na bazi kozjeg mlijeka: nepasterizirani sir, sirutku, jogurt, svježi sir, ricottu, feta sir i polutvrdi sir. Cijela priča počela je slučajno kada smo kupili koze kako bi očistile makiju na tada zapuštenoj stanciji Kumparička. Malo po malo, od mlijeka smo počeli raditi sir koji je ubrzo proglašen šampionom Hrvatske. 

Članovi smo organizacije Slow Food International koja promiče lokalno proizvedenu hranu i tradicionalno kuhanje. Svoje proizvode plasiramo u restorane s Michelinovim zvjezdicama i hotelima u Hrvatskoj i u Europi. Također, imamo štand na tržnici u Puli koji je otvoren cijelu godinu a tijekom ljeta na stanciji imamo otvorenu konobu. 

– Aleš Winkler vlasnik stancije Kumparička

Zanatski kozji sir

Kumparička nudi polutvrdi kozji siri u različitim fazama zrelosti, od 2 do 48 mjeseci. Zbog svakodnevne ispaše, okus sira mijenja se neprestano, prateći što nude pašnjaci samoniklog bilja, na dan mužnje.

Od svježih sireva ističe se nagrađivani sir “Puca Dura” sa istarskim šafranom koji odlično ide s karamelom “Carameeeel”.

Svoje proizvode plasiramo u restorane s Michelinovim zvjezdicama i hotelima u Hrvatskoj i u Europi.

– Aleš Winkler

Stancija Kumparička

kumparicka.com
Cokuni 25, 52208 Krnica
st.kumparicka@gmail.com
+385 99 797 1884