Kategorije
Prerađivačka industrija Stočarstvo Svetvinčenat

Vedran Macan, generacijski sir istarske ovce

Bavimo se stočarstvom od kada znam za sebe. Pravimo sireve od nepasterizirnaog mlijeka istarske ovce te se može naći samo na našem kućnom pragu i na festivalima.

Vedran Macan, nositelj OPG-a Macan i predsjednik udruge istarskih ovčara “Istrijanka”

“Jedini smo koji imamo matično stado istarske ovce i proizvodnju sira od njihovog mlijeka. Proizvodnjom sira bavimo se od 2009. godine, ali uzgoj ovaca je u obitelji već generacijama, od kada znam za sebe.

Gurmani traže dobar sir poput našeg koji je prirodan i od nepasteriziranog mlijeka. Naši se sirevi zato ne mogu naći u supermarketima i trgovinama već isključivo na našem kućnom pragu i na festivalima.

Kroz udrugu “Istrijanka” udružujemo uzgajivače istarske ovce te potičemo i promoviramo njen uzgoj. Također smo pokrenuli registraciju i zaštitu izvornosti mlijeka od istarske ovce jer je dio naše narodne baštine koja se dešava u ruralnim krajevima.”

– Vedran Macan, OPG Macan i predsjednik udruge uzgajivača istarske ovce “Istrijanka”

OPG Macan

Stado OPG-a Macan broji stotinjak ovaca koje pasu u prirodi i hrane se isključivo biološkom i ekološki provjerenom hranom. Sir istarske ovce proizveden je od mlijeka ovaca pasmine Istarska pramenka Sir se proizvodi od travnja do rujna, tako da u ponudi ima različitih, a sve to ovisi o ukusu, volite li zreliji ili mlađi sir.

Istarska je ovca autohtona pasmina ovaca, u prošlosti raširena na području cjelokupnog teritorija poluotoka Istre. Ubraja se u skupinu ovaca kombiniranih proizvodnih svojstava meso-mlijeko, s visokom kvalitetom mesa i za naše uvjete visokom proizvodnjom mlijeka visoke kvalitete.

Uzgajivači istarske ovce trenutno su organizirani u udrugu “Istrijanka” koja je osnovana u Svetvinčentu 2005. godine s ciljem poticanja uzgoja uzgojno valjanih grla istarske ovce i razvoja ruralnog turizma. U udrugu je učlanjeno 25 uzgajivača  rasutih po cijelom području Istarske županije koji posjeduju oko 2300 grla istarske ovce.

Gurmani traže dobar sir poput našeg koji je prirodan i od nepasteriziranog mlijeka. Naši se sirevi zato ne mogu naći u supermarketima i trgovinama već isključivo na našem kućnom pragu i na festivalima.

– Vedran Macan, OPG Macan

Kontakt